Salam Hai!!!!!

Bismillahirohmanirohim....

huhuhu...lame gile aku x update blog ni..
sah semak semacam dah dah aku tgk...
bz la wei..sori la kwn2...
korg pon bukan nk tulun update kn utk aku...
by the way..
ingt aku x lagi?
si budak nepal yg xberape nepal ni...
hahahha...
budak bangladesh mane ea??rindu doe kat kaw...
mak cik senahhhhhh!!! mane kaw??

hahahah..lame x gile2 ngn korang...
rindu pon ade gak...
tapi siket je la..hahaha

well....
ni saje je pon nk wat entry ni...
dah lame x buat post...
nati ade plak kempunan bace blog aku *bajet retiss

huhuh...
nati kalo ade mase..
aku update lagi...
bubai...
selamat bersahor!!!







mungkin kahhhh??


Bismillahirrohmanirrohim...



Salam sume...ingat budak nepal seko ni x?? hahahha...
lame gile x update blog...dah bersawang sane sini..
SB pon dah lame gile aku x lepak...huhuhu
sori la keng kawan...aku bz plus maleh nk jenguk blog ni dah..
aku rase cam nk close for a while lar blog ni..
korang rase cam ne??? ptt x?? haha...

okeh...update kali ini aku nk cite pasal ape ea??
ha...ape lagi  lar kn..
pasal kesah hidup aku lar kn??
hikhikhik...xabesh aku ni...
asyik2 pasal kesah hidup aku...
mesti borink kan korang bace...
hahah...lantak ar der..
aku punye blog...
suke hati mak bapak tiri aku lar...hahahah

aku nk cite xlame lagi aku akan berhenti keje...
pasal hape?? pasal aku dapat satu tawaran belajar kat KSKB...
hape tu KSKB?? korg taw x??
mesti xtaw an?? hakhakhak...
KSKB tu stand for KOLEJ SAINS KESIHATAN BERSEKUTU...
kat sungai buluh....aku amik course ape?? mane bley bagi taw...
hahahahah....

okeh ni yang part best...
part yang x best nye...kolej ni hanya untuk DIPLOMA sahaje...
sedang kn aku dah hade satu diploma....
pelik kn?? tapi ni cite2 aku...
tapi itu DULU....dulu mmg aku minat gile nk masuk n amik course ni...
tapi dah 2 kali gi interbiu die...tapi kali ke 3 ni aku dapat plak...
aku rase cam xmo pegi...
sbb aku rase cam buang mase selame 3 taun sebelum ni..
sbb aku dah hade 1 diploma....n rase di beban dengan hutang...
yela hutang ptptn n yayasan perak....
 
ramai kwn2 aku tnye...
kenape ko xmo keje dgn dip yg ko hade ni..
actually aku bkn xmo...but my mom xbagi...
bukan aku xdpt...dapat siap 2 company lagi...
tapi gaji die 1300 dengan 1800...bley lar tu kn??
kali plus2 dgn lain...bley lar dpt 2 riban...
but my mom said....(oppss terkeluar plak speking)
gaji die rendah...n cos hidp kat sane tu tgi..baik xpayah..
kalo amik KSKB ni...dah kuar nati terus keje sbb kolej ni under gov...

tah lar..pe yang mak aku kate tu mmg hade btoi..
tapi kalo aku nk ikot kn keras hati aku ni....
aku pegi je keje yang aku dpt hari tu...
but takot plak mak aku x redho...
so..aku TERPAKSE ikot je kehendak mak aku...
huhuhuhu....
so...korg jgn lupe wish me luck utk study okie??


azhanshah kate - otek dah berkarat!!!!


penjelasan untuk segalenye.......


Bismillahirohmanirohim……

Salam sume pembace…huhuhu….
Sori lar sgt sbb dah lama dah x mengupdate belog yang using lagi hudus ni..uhuhuhu…
Aku taw..ramai yang tunggu…*cewahh bajet artis plak budak nepal ni…heheheh

Sori lar..diri aku ni pon dah xbrape ter urus dah ni…hahaha…
Kadang2 mental pon hade gak..*abesh lar aku…xlaku dah pas ni….hhahaha

Okeh…straight to ampang point lah….
Entri kali ni aku try mengqadar balik entri2 yang lepas….
Niat aku buat entri ni bukan nak sakit kan hati (lagi) sesape lar…
And of course bukan utk mintak simpati kat korang2 yang membace…*kalau hade org bace azhan oit….
Cume entri ni just luahan hati and maybe penjelasan yang mungkin xda ade sape yang akan paham sbb tindakan aku…
Tu pon penjelasan ni cukup jelas dan terang lagi nyata….

Kepada u…
Sebenarnye…I mmg sayang kan u… I tersuke kat u masa u dengan azam lagi…means that sejak u jadi junior I lagi…
Masa tu I dengan ziera rapat….sbb ape pon I xtaw I bley rapat dengan die…
Cume I xmo bgtaw u..sbb I xmo ziera kecik hati mase tu…
u kan rapat giler dengan die mase tu…

Then u keluar dari uni..i rase cam I hilang sumthng yang amat berharge…mase tu I xconfirm lagi tentang perasaan I kat u…
Lepas u jauh dengan i…I rase I rindu giler dengan u…
I taw mase tu u still lagi dengan azam… I xpenah terpikir pon nk cakap tentang perasaan i…sbb mase tu I takut I mungkin xdapat lagi contact dengan u….

Then mase u clash dengan azam…I rase I lah org yang pertame suke bende tu…I ingat I boleh lah masuk jarum…
Tapi u cakap dengan I u dah couple dengan fakri… I rase I boley terime lagi..sbb mase tu I rase nk focus kn dulu study i…

Tapi biler u kate u dah clash dengan fakri… I rase my hope kat u…muncul lagi…
And mase tu lar I luah kan segala perasaan I kat u…
Dan u reject dengan alasan u xmo persahabatan yang kite ade tu hancuss dan mungkin akan terjejas….Mase tu I boley terime lagi….

Ape yang membuat I xboley terime sbb u couple balik dengan azam…. Azam yang dulu xpercaye kan u…
I rase mmg xboley terime kenyataan tu….dan u pon bagi alasan… dulu u clash sbb u yang salah.... and u kate u clash cara baik… then u reject I utk kali yang kedua…

I sebenarnye…mmg tgu u…sbb tu I xcari yang lain…
Mungkin u x percaye sbb u taw sape I sebenarnye…. tp I bagi taw kat u…
I xpenah berangan hidup bahgia…hade anak ramai….rumah besau...keta besau….*cam klise je ayat ni
Melainkan dengan U……………………….
Dengan U!! bukan dengan org lain…tapi dengan u!
Sbb I rase…. U sorg je yang paham keadaan i…
Paham ape yang I rase…ape yang I nk dalam hidup ni……

Dan sebab ni lah I rase…lebih baik I putus segala persahabatan yang kite bine selame ni….
Sebab I rase kalau I terus kan bersahabat dengan u… I xnampak semua ni…. Sebab…
Kite just friend…. Just Friend! 
U taw x bahawase nye apebile seorang lelaki confess kepade seorang wanita…dan die direject dengan alasan ‘kite just KAWAN’ sebanyak 2 kali…
Hati seorang lelaki itu hancur….kalau u penah dengar cermin retak seribu….??
Hati lelaki tu mungkin retak seribu…*kalau sekali direject
Ni hati I bukan retak seribu dah…retak beribu2 and maybe dah hancuss berkecai tinggal macam pasir or debu berterbangan jer…..

Sebenarnye…bukan I x sayang dengan persahabatan kite ni…
Tapi selame I hidup ni…
Satu je prinsip yang I pegang…..
“kalau dia dah x bahagia/gembira/happy (seangakatan dengan nye)…lebih baik lepas kan dia pergi”….
I rase…I dah xboleh nk gembire kan u….happy kan u macam selame hari ni….baik lah I undur diri…dan tengok u bahagia dengan azam …..dari jauh…
Sekurang2 nye I taw u bahagia dengan dia….and happy je selalu….
Kalau u happy…I pon happy Nurul Amirah…….

Azhanshah kate – semoga u sentiase bahagia selalu…..:)


entri yang x bertajuk....

Bismillahirohmanirohim.....

Salam sume...
huhuhu...lame giler lar budak nepal ni x berbicare dlm blog ni...
sori lar wei...ako bz keje kot...
kpd pembace2 yg maybe x brape or mmg setia...
sori lah aku ucap kn..ako mmg bz giler2 lately ni....
*ako ni cam femes plak...hehehe

dalam bulan 4 n 5 ni mmg byk kejadian yang aku alami...
antare nye...putus kawan ngn junior terbaik ako....
pegi interbiu dalam keadaan yang gundah gelana...
dilemma yang amat menyakitkan...
terpakse melepaskan keje yang mmg dah ade depan mate...
konvo diploma aku...*ni yang paling best
macam2 ar agi...

tapi ako xboleh nk meluahkan sume..
sbb maybe akan membuat org lain x senang...




























































...........................................................................









tetibe speechless....










azhanshah kate - kaw selalu speechless lar azhan oit.......


cahaya....


Bismillahirohmanirohim.....
okeh...aku dah lame x update blog ni...dah bersawang dah..
okeh aku malas plus xda idea....aku ngaku lar wei....
lagi pon aku wat entry pon bukan ade sape nk bace pon...
hahahha....okeh...
ari ni aku terbace satu note sape tah....
sje je nk share ngn korang...
kot2 lar..korang bace...korang bley insaf...
aku gak dapat pahale....
huhuhu.....

TIGA CAHAYA DI HARI KIAMAT.
Di hari Kiamat ada tiga cahaya yang berlainan:
1. Cahaya yang pertama adalah seperti bintang-bintang.
2. Cahaya yang kedua adalah seperti cahaya bulan.
3. Cahaya yang ketiga adalah seperti cahaya matahari.
Apabila ditanyaapakah ini? Lalu dijawab :
“Cahaya yang pertama ialah wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air wudhu’ bila terdengar azan”.
“Yang kedua adalah cahaya wajah mereka yang mengambil wudhu’ sebelum azan”.
“Cahaya yang ketiga adalah wajah mereka yang sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi.”


KALA JENGKING NERAKA.
Di hari Kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama “Huraisy” berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril a.s bertanya :
“Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapakah yang engkau cari?”

Huraisy pun menjawab :
“Aku mahu mencari lima golongan. Pertama, orang yang meninggalkan solat. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak.”

azhanshah kate - renung2 kan dan slamat beramal!!!

cerite yang agak bengong....


Bismillahirrohnanirrohim.....

ha... aku terdengar satu cite ni...
meh bace then korang pk2 kn lar...

pada suatu masa dahulu kala..... *xbrape nk dulu kala la kn...
terdapat dua orang tuan dan dua orang kuli....

tuan 1: ko nk taw...aku punye kuli ni bengong semacam...xtaw lar dulu kecik2 dia makan ape... aku pon konpius...

tuan 2: bengong cam mane tuh....

tuan 1: ko nk taw...meh aku tunjuk kn... kuli 1...meh sini meh...

kuli 1: ye tuan!

tuan 1: ko pegi balik umah naik bus...tgk keta mini cooper hade ke x?

kuli 1: (tanpa sebarang persoalan) Baik tuan!

tuan 1: ko tgk...punye ler bengong kuli haku ni...bkn ke haku ni naik mini cooper..die slamber abah die jer gi balik naik bus sbb nk tgk keta mini cooper nie hade ke x kat umah...

tuan 2: kuli ko tu xda la bengong sangat...kuli haku lagi bengong..kuli 2! meh sini kaw!!

kuli 2: ye sy tuan!

tuan 2: kuli 2...ko pegi balik umah..tgk haku hade kat umah ke x?

kuli 2: baik tuan!

tuan 2: ko tgk tuan 1! betape bengong nye kuli 2 ni...haku suruh balik tgk haku hade kat umah ke x die pegi ikot je ckp haku...sedangkan haku hade je dpn mate die ni..

dalam perjalan pulang...kuli 1 terserempak dengan kuli 2..dorang curik2 mase bersembang sbb nk melaksanekan tugas yang agak bengong tuh...

kuli 1: kaw taw kuli 2...tuan haku tu bengong ya amat!!

kuli 2: apsal plak? bukan kaw kate die the best boss ever kaw dapat ker??

kuli 1: ye la...tu x dinafikan..tapi kali ni die agak bengong lar..kaw taw...die suruh haku balik tgk mini cooper die hade ke x kat umah...kalo die suruh amik keta 1 agi xpe gak...xda la bengong sgt....

kuli 2: tuan haku lagi bengong..hade ke die suruh haku balik tgk die hade kat umah ke x....die kan hade henpon..tepon je lar kat umah...tnye die hade ke x? betoi x?

kuli 1: bengong sungguh tuan kaw!



azhanshah kate - ni la jadi nye..kalaw kite xda persoalan dalam hidup..renung2 kan dan selamat beramal..hihihi

Rindu yang telah lama menghilang....

Rindu hadir bertamu........

Dihati kecil ini
Kurasakan ....
Mungkin rindu ini adalah suatu perasaan yang di anugerah oleh Ilahi...
Mungkin juga ia suatu perassan yang amat menyiksakan...


Rindu...
Kau hadir tanpa ku undang
Kau juga hadir tanpa ku duga
Hadirnya engkau dihati ini....
Telah merobek jiwaku
Kau juga telah menyiksa ragaku yang telah lama melupakan mu

Rindu...
Mengapa kau hadir?
Disaat - saat ku bahagia tanpa mu disisi ku...
Ku bahagia tanpa mu...
Ku gembira kau tiada di sisiku....

Rindu....
Pergilah kau tanpa jejak....
Tinggalkan diri ku...
Tanpamu...
Ku rasakan ....
Dunia ini lebih bahagia...


azhanshah kate - bila2 boring...ni la jd nye....





dun cry....

Bismillahirohmanirrohim...


huhuhu...semenjak 2 menjak ni...aku ketandusan idea yang kurang bernas utk direpek kn...huhuhu
sori lar pembace2 semua *ade pembace ker? prasan lebey ko ni azhan...


huhu...td tga2 mencari2 idea...terjumpe plak sumthing kat fb sape tah...
dah mintak izin yer... nk share dengan korang sume... bace taw!!



Di bawah ini hanyalah sebagai pengetahuan kepada anda sekalian untuk mengetahui kenapa perempuan mudah menangis. Supaya bagi mereka-mereka yang lelaki tahu, kenapa teman wanita mereka terlalu mudah untuk mengalirkan air mata sekiranya berlaku sesuatu dalam perhubungan.


Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, "Ibu, mengapa ibu menangis?"

Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak."

"Saya tidak mengerti ibu," kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti"


Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. "Ayah, mengapa ibu menangis?"

"Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas," sang ayah menjawab.

"Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."


Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?" Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:

"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.


"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."





azhanshah kate - well guys out there... appreciate every women in ur life..dun treated them like trash... for me..i just had one special woman in my life... mom...love u!!

Warkah Untuk Abah....

Bismillahhirahmanirrohim....

kehadapan Abah ku yang terchinta.. abah sihat? dah makan?
anak mu ni sihat walafiat...bertambah2 sihat biler duduk bersama dengan mu...

abah..
an nak ucap kan selamat hari lahir yang ke -68 tahun (20hb 4)...
walaupun dalam ic abah umur 66...
tapi abah kate dulu arwah opah lambat daftar...
xpe abah...an percaye sume kate2 abah...
an nak ucap kan semoga berbahagia meniti hari mendatang....

abah...
an taw..abah x hepi dapat anak macam an...
an bongkak...sombong....
xmo tego orang...
xmo dgr cakap abah...
abah kate jgn bawak keta bang chik..
an bawak jugak....nasib xbaik x ecident abah...
ni semua sbb x dgr cakap abah...

abah..
an taw...an x macam anak abah yang lain2...
x macam bang chik...
x macam cho....
an taw an bukan anak pilihan abah....
an terlalu manje..
an x pandai nak berdikari...
an lembek je kate abah...

tapi abah...
an cube untuk jadi yang terbaik antare sume anak laki abah...
an cube dgr cakap abah...
an cube buat ape yang abah nak..
an cube buat rumah kayu macam abah buat rumah kite dulu...
an cube kacau simen macam abah nak...walau pun an hampir pengsan buat keje tuh...
tapi abah... an cube..
an cube semua nya...
an cube jadi anak yang terbaik untuk abah.....

abah...
an cume nak cakap...
walau macam mane pun keadaan abah..
walau macam mane pun sikap dan perangai abah....
walau macam mane pun abah buat kat an..


an tetap sayang abah....


abah adalah idola an...





lastly...
an sayang abah...




azhanshah kate - tapi kan abah...mak still no 1 taw....jangan marah yer...^_^

"Contest:Gambar Paling Sengal by Jamban Comel"

Salam..

hamberk ko!! tetibe je haku ter join contest kan?
hahak2...
apsal haku nk msuk contest ni??





sebab....








haku teringin nk masuk..hek eleh...
xbley ker haku join??
derm korg! sje x suke haku join kn?
xpe...ko DENGKI...
hahahha

wokeh...
haku nk bagi korg tgk pic haku yg paling sengal

READY???


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


*korang gelak? hampeh btoi!


wokey....
nak jawap soalan jamban yang comel ni jap




"saya seorang yang sengal sebab sy selalu kene buli dgn topanbudak kecik ni dengan senah....dorang selalu kene  kan haku...sebab tu haku sengal....." bajet jamban ni nk kesian kat ko azhan...bagi ko menang contest die...




wokeh...pade mase yang same haku tag 3 orang @tau??




sebab haku.....

Salam...

haish...okey..hari mood cam gampang hampeh....


SEBAB??

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
haku terlalu rindu kan seseorg....
terlalu kot....
haku nk call die...
asking how r u doing....
hows ur life?
how works?
but some how....i cant...


I CANT!!


derm! hate this feeling!!



azhanshah kate - sori to topan, senah and kunci locker (xtaw nickname die).... hari ni haku xdpt bergelak ketawa..
azhanshah kate kate - tengs to topan sbb bg tgk video die..^_^

Tapah Oh Tapah...

Salam...

kalo korang kawan aku...mesti korang taw aku gi mane semalam...
senah topan hanim munira n siti taw lar kot..
sebab malam sebelum tu sempat gak aku bagi taw dorang aku kat mane...
senang dorang nk mencari..*bajet artis jer
topan yang pgl aku artis k? jangan jeles..hak2..

aku pegi tapah sebab ade pameran kerjaya or name program die Program Penempatan Pekerjaan..
haku semangat hantat waja pegi walaupon haku x tahu kat mane tempat tu berlangsung...*berlangsung yer..skem btoi mamat ni


sesampai je haku kat sane..rase cam org skema plak...
mane tak nye...haku je bersemat dah bergaye seperti biase org yang nk gi interbiu...
yang lain aku tgk..dengan rambot berekor ny...seluar koyak kat lutut ibarat penyanyi rock kapak..
hade plak yang pakai cam org nk pegi gali kubur jer...
fenink haku nak...ni nk gi interbiu ker hape??

okeh..dorang maybe hade wat keje seblom ni..
.n maybe dorang tak tersangke kn diri dorang akan pegi ke tmpat tu...
tapi hape ke mende nk mintak keje cam tu...sape nk bagi keje kalo dress up canggitu?
ingat ye anak2..1st impression tu fentink yer..*eh terbebel plak


tengah haku dok isi borang kejadah nye sampai terketaq2 haku isi cam parkinson...
akibat daripada jari jemari haku yang mulus lagi runcing ni dah lame x memegang pen dengan btoi...
hade plak minah ni sibuk tanye2 haku amik jawatan hape...

memandang kan hade henam je company yang datang *serious terkejut...6 jerk?
haku pon cakap haku mintak 2 jawatan kat 2 company jer...
then tetibe jer tny haku...x mintak kat heritage hotel ke? jadi front desk? sy mintak kat situ...
tetibe haku blur? sebab haku terkesima minah ni tny haku ke nk hajak haku mintak kat company yang same?

haku pun ckp..sy xminat keje hotel...
x minat keje hotel? sy tgk awk hade ciri2 org jd front desk...hensem, tinggi n peramah lagi tu...minah tu kate..
ha...kembang kempis haku nak...orang tah mane2 puji haku...
ea? tu sy taw..tapi sy x minat lar keje hotel...
ye ke? x dapat la kami pekerja hensem cam awak ni? balas minah tu...

terkesima

awk ni pemohon ke penemu duga...
sy ni penemu duga..sje je sy duk sebelah awk... sy tgk awk bley jadi front desk kami yang paling hensem...
tapi awak x minat plak...

hambek kaw nak...sekali penemu duga lar...
tak terduga haku telah di temu duga oleh penemu duga yang cantik yang ku duga sebagai pemohon yang untuk di temu duga oleh penemu duga....*hadoi..fenink kapla haku bace

sori lar cik..sy mmg xminat kerje kat hotel... takut nati sy yang check in hotel tu sendiri...
sambil sengeh2 manje...
owh..xpe..sje jer nak riki2 awk..mane taw awk bley tersangkut dengan kecantikan sy..trus sy jadikan awk manager.. heheh..
urmm?? blur haku disitu......

okey..akhirnya haku dah abesh interbiu...
dengan jawatan yang haku mintak kat 2 company tuh..
hope2 lar sangkut...
1 company tu..suruh haku datang interbiu dgn manager department plak hari selase ni...
company tu plak haku xtahu kat mane....
tgu next entry untuk keterangan lanjut...


azhanshah kate - haku konpius dengan kehenseman dan kekacakan haku.....=.='

jom tgk video blue nk??

Salam...

hahaha...jahat giler korang ni...kalo keburukan ni..korang laju je kan??
kalo kebaikan tuh... punyer lah liat...
acceli aku nk suruh korg tgk video ni ha...

video

kalo korang terror kan...ape budak ni cakap???


azhanshah kate - dulu aku cakap cam ne ha??

aku nk dapat adik??

Salam...

hari ni aku terase nk bangun pagi lak...wekk..padahal tadi anak sedare ngko merengek nk kuih..kalo ko x bgn tadi..skunk blom tentu ko wat ntry ni kan..?? hehhehehe..aku mmg suke tido..ah..melalut...demm..

tadi pas aku beli sarapan...aku pon melantak lar ngn akak aku n anak sedare aku seko tuh..yap.. seko je aku jage..tp jage nye cam nk gile jadik nye aku..hyperactive..
tengah sedap melantak tu..terdengar plak conversation mummy n daddy aku..


mummy : yank..i sakit perut lar...dah 2 -3 hari dah..
daddy : alar..sian die...sakit cam ner tu honey?
mummy : yank... i sakit cam nk terberanak lar...
daddy : owh..xpe lar..nati i bawak my honey bee ni gi klinik eyh?
mummy : okey yank..tengs taw..lurb uuu..
daddy : lurb u toooo....(sengeh cam kamben)


aku pon terkezut lar cam beruk...sejak kapan mummy n daddy aku nk sepeaking london ni..
setaw aku dorg tgk cite melayu jer..cite omputih xpenah lak aku tgk dorg nonton..(nonton kan? nerd giler)
aku dengan perasaan curios bercampur bangang tahap beruk pon tnye lar ngn mummy akuh..


akuh : hai mummy..dah jadi klasika dewi remaje pon boleh beranak lagi ker mummy...?
mummy : i sakit peroot lar...nk terberak nye rase cam nk terberanak...
akuh : lar yer ker?? hurm...(sambil wat muker selenge)



azhanshah kate - dulu aku penah lar request mummy n daddy aku nak adik laki..tp xdpt pon...kenape?


Couple yang diboleh kan...


Salam..huhuh..tadi aku terbace note sumone kat fb..tetibe je terase nk share ngn korg..huhu...renung2 kn dan selamat beramal..:)


Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...




azhanshah: kate yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..untuk peringatan diri haku gak...heheh

bapa?

Salam..


lame gak aku x post entry baru dlm blog merepek ni..
ye ar..xda mase nk gi online..
kat umah xda tenet..urm...
cam mane...idea pon xda..
nie pon dipakse otak yang agak xbrape bernas ni wat entry..
kalo x..jadi lapok ar blog merepek ni..

well
lagi pon aku bz sgt skunk ni..
keje...keje ape?
aku pon dlu xpenah pon bercita2 nak keje cam gini..
hahah..korg x taw? mesti lar keje baby sitter!!
keje gak tu kan? demm!
hate kid!!

but.. one thing yang wat aku realize..
ssh gak nk bela budak kecik ni..
tah cam ne lar mak n bapak aku jage aku n adik bradik...
tabah giler siott..!

aku ni plak..bru je suruh jage budak kecik seko ni..
dah rase cam nak giler layan kerenah die...
aku mmg x suke budak pon..
may be sbb tu aku x dikurnia kan insan yang bernama adik..
kalo x..mati kot aku kerje kan die..hahaha..

aku mmg xda ciri2 seorang abg..
tapi suami tu ade kottt..
tettt!! gatai noh nak kawen..
keja pon xdak agi...
well..setiap insan mesti ade rase nak kawin kn..? ^_^

azhanshah kate - agak2 anak aku cam ne lar nati kn??

Subuh…


Cam hari2 yang biase ar..bagun je tido..siap2 trus gi surau..

Kebetulan plak hari tu hari jumaat..

so slalu nye imam akan bace surah sejadah pada rakaat pertame kan?

Ke korg xpenah gi solat jemaah subuh hari jumaat? 

Tettt..!! tu korg yang jwap ea? Aku maleh nk ckp..

Aku pun bukan baekk sgt pon.. kadang2 je pegi…^_^

Mase tgh solat tu..aku pun kusyuk dengar surah sejadah yang imam bace..

cam nk lentok pon ade…^_^

Then…abesh rakaat pertame…

Mase rakaat ke 2 plak..lepas je rukuk..

Pak imam ni trus nk sujud…

aku pun..pk..nk ikot ke x..imam kan? Ikot je lar an?

But, tah tetibe jer aku terdengar suare sumbang yang tah dari mane datang nyer…

“oit, tak qunut ker?”
Mase tu, usus besar and usus kecik aku mengeletek suruh gelak…

bengong btoi pak cik ni…

Tetibe jer…”lupe plak…xpe..bley buat sujud sahwi…”

Aku terus tak tahan..

terus mengekek-ngekek gelak kat situ gak…

So, aku punye solat pun terbatal lar…

Disebab kan itu, orang lain punye solat pon terbatal gak…

Sebab…"conversation" antare pak cik mane tah dengan Pak Imam tu…^_^




Azhanshah kate – perkare ini benar2 terjadi ye sume….


wajah ^_^

Bismillah...

Hehehe..kini blog aku berwajah baru..
penat giler mencari layout yang berkenan dihati..
tapi aku rase cam ade yang same dengan some one yang aku follow..
xpe kowt...bukan plagiat kan..beliau pon amik dari source yang same...
hehe..(aku rase lar kowt)

by the way..thanks to Jiji Yu...
beliau le nasihat kat aku sruh tukar font and layout..
sudah bikin..ape kaw rase jiji?
okie dok?

ha...thank gak to kazen aku and bf beliau...
sbb tunjuk ajo aku mase buat blog nie..
hehehe..cam mano?
okie?


azhanshah kate - pas ni nak cari yang lain..nak buat header sendiri..

baby sitter...

hari ni masuk hari ke4 gua jadi baby sitter..
hahaha..wei..gua x reti jage budak ar..
damn!

untuk pengetahuan korang yang x berape nak kenal gua..
gua ni x penah ade adik..
yup! gua anak last..manje2 gitu..^_^..

manje tu xda lar..biase2 je na..
mak ayah gua mmg syg gua..
tapi gua bukan anak manje..

gua acceli xsuke budak2..
gua rimas..bile tyme cam ni..
gua jadi x tentu hala..damn!

acceli tu anak sedare gua..
gua punye abang yang sulung..
die pi outstation kat shah alam..
n wife die sibuk menguruskan diri utk terberanak dlm couple of week ni ha..
a.k.a. nk due date lar ni..

cam kilang anak?
xda lar...biase je..
ni nk msuk anak ketiga dlm usia 5 taun berkahwin..
biase ar tu kan?lain lar kalo dlm 5 taun..5 ank..
tu GELOJOH!

task pertame gua..
membersih kan najis2 yang bertempiaran keluar dari dot dot dot..
korg taw kan ape tuh..

damn!
geli siot..dulu penah gak wat keje bende ni
tapi di sbb kan tahap kegelian gua tahap gaban..
gua basuh gune kaki gua..geli nk pegang ngn tangan..^_^..

akibat dari perbuatan gua yang agak tidak senonoh tu..
benjol kepale gua kene hentak siku mempelam penangan dari mak gua..
sakit lar mami!



A.s said - cam ne ngn anak gua nati ea?

Nak Tengok Tapak Kaki Bley??