cahaya....


Bismillahirohmanirohim.....
okeh...aku dah lame x update blog ni...dah bersawang dah..
okeh aku malas plus xda idea....aku ngaku lar wei....
lagi pon aku wat entry pon bukan ade sape nk bace pon...
hahahha....okeh...
ari ni aku terbace satu note sape tah....
sje je nk share ngn korang...
kot2 lar..korang bace...korang bley insaf...
aku gak dapat pahale....
huhuhu.....

TIGA CAHAYA DI HARI KIAMAT.
Di hari Kiamat ada tiga cahaya yang berlainan:
1. Cahaya yang pertama adalah seperti bintang-bintang.
2. Cahaya yang kedua adalah seperti cahaya bulan.
3. Cahaya yang ketiga adalah seperti cahaya matahari.
Apabila ditanyaapakah ini? Lalu dijawab :
“Cahaya yang pertama ialah wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air wudhu’ bila terdengar azan”.
“Yang kedua adalah cahaya wajah mereka yang mengambil wudhu’ sebelum azan”.
“Cahaya yang ketiga adalah wajah mereka yang sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi.”


KALA JENGKING NERAKA.
Di hari Kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama “Huraisy” berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril a.s bertanya :
“Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapakah yang engkau cari?”

Huraisy pun menjawab :
“Aku mahu mencari lima golongan. Pertama, orang yang meninggalkan solat. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak.”

azhanshah kate - renung2 kan dan slamat beramal!!!

1 Response
  1. yad'z Says:

    nice one bro... (^_^)


Nak Tengok Tapak Kaki Bley??